Насловна
Молебни канон Верзија за штампу

Пошто свештеник благослови, почињемо:

ПСАЛАМ 142.

Господе, услиши молитву моју, прими мољење моје по истини Својој; услиши ме по правди Својој; и не иди на суд са слугом Твојим, јер се нико жив неће оправдати пред тобом. Непријатељ гони душу моју, гази у прах живот мој, посађује ме у прах као давно помрле. Трне у мени дух мој, неста у мени срце моје. Помињем дане старе, пребрајам све послове Твоје, размишљам о делима руку Твојих. Пружам к Теби руке своје; душа је моја као сува земља пред Тобом. Брзо ме услиши Господе, нестаје духа мога; немој одвратити лица Твога од мене, јер ћу бити као они који одлазе у гроб. Рано ми јави милост Своју, јер се у тебе уздам. Покажи ми, Господе, пут којим да идем, јер к Теби подижем душу своју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе к Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој; Дух Твој благи нека ме води по стази правој. Имена ради Свога, Господе, оживи ме правдом Твојом, изведи из муке душу моју. И по милости Својој истреби непријатеље моје, и погуби све који муче душу моју, јер сам слуга Твој.

СЛАВА: И САДА:

Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби Боже. (три пута)

Бог је Господ и јави се нама, благословен Који долази у име Господње.

ТРОПАР

Глас 1.

Пустиње житељ и у телу ангел и чудотворац показао си се, богоносни оче наш Прохоре. Постом, бдењем, молитве небесне дарове примивши, исцељујеш болесне и душе кје ти са вером притичу. Слава Укрепитељу твоме, слава Увенчатељу твоме, слава Ономе Који тобом свима дарује исцељење.

СЛАВА: И САДА:

Богородичан:

Ми недостојни нећемо никада ућутати, Богородице, казујући чудеса твоја; јер када ти не би предстолаја молећи, ко би нас избавио од толиких беда? Ко би нас сачувао до сада слободне? Нећемо одступити од тебе, Владичице, јер ти слуге твоје увек спасаваш од свих опасности.

ПСАЛАМ 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме сасвим од безакоња мога, и од греха мога очисти ме, јер ја знам безакоње своје, и грех је мој стално преда мном. Теби једином сагреших и зло пред Тобом учиних, да се оправдаш пред речима својим и да победиш кад ти суде. Гле, у безакоњима се зачех, и у гресима роди ме мати моја. Јер гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно свемудрости своје. Покропи ме исопом, и очистићу се; опери ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да чујем радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце ми чисто саздај Боже, и дух прав обнови у мени. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светог не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалиачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и непобожни ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста ће моја казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, принео бих; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће презрети. По благости својој, Господе, чини добро Сиону, нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твоје теоце.

КАНОН

Глас 2.

ПЕСМА 1.

Ирмос: У дубину негда посла...

Припев: Преподобни оче Прохоре, моли Бога за нас!

Вечном тросунчаном светлошћу сада осијаван и са ангелима, другим светлостима, предстојећи свесветлому Створитељу, мрак срца мога одагнај, оче Прохоре, да бих светло казивао славу живота твога.

Стекавши корениту жељу у души својој, за безбројним красотама Христовим, Оче, све чулне двери затворио си за трулежно и пролазно, и подвизима многим стекао си жељено.

СЛАВА:

Велики промисао Божији, од (мајчине) утробе те освети, и сасудом Духа Светога показа. Стога си од младости био страхом Божијим ограђен.

И САДА:

Страшне тајне показала си се делатељка, раздвојене природе сјединивши, Бога бестелесног зачевши, плотоносца произнела си, и у једној ипостаси, у двема природама, Пречиста, Емануила родила јеси.

ПЕСМА 3.

Ирмос: На камену вере...

Видевши будним душевним очима, да је све ташто, одрекао си се свесветске лепоте и ништима раздавши имање своје, неодузимљиво богатство стекао си.

Послушавши божанске заповести, у молчанију пребивао си кроз сав живот свој. Као непотребан и без части у отачаству твоме, за поругу сматран си, хранећи се жељом за истинском славом.

СЛАВА:

Окрену си леђа своја свету, а очи си подигао горе, чекајући божанствену помоћ одатле. Стога те са свете горе Своје услиши Бог, и чудесно те узнесе.

И САДА:

Бог отаца пева Дјеви: приклони ухо, Царева кћери, и види озлобљеност народа твога; глас и вапај оних који те славе и величају, услиши.

После 3. и 6. Песме:

Спаси од беда слуге твоје, преподобни оче Прохоре, јер сви по Богу теби прибегавамо као неразрушивом и топлом заступнику.

Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тела мог, и исцели патњу душе моје.

Тада јектенија:

Помилуј нас, Боже, по великој милости својој, молимо ти се услиши и помилуј.

Још се молимо Господу Богу нашем, пречистој Његовој Матери и преподобном и богоносном оцу нашем Прохору, пустиножитељу Пчињском, за благоверни и христољубиви православни род наш, Преосвећеног епископа нашег (име), преподобног оца нашег игумана (име), братију свете обитељи ове, за одсутне и оне који путују, плове, у болести леже, и за све православне хришћане.

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење и посету слугу Божјих (имена), и да им се опрости сваки грех, вољни и невољни.

(Ако се молебан поје за једног човека, говори:

Још се молимо Господу Богу нашем, Пречистој Богоматери, преподобном и Богоносном оцу нашем Прохору, пустиножитељу Пчињском, да избави слугу свога (име), од свеке невоље, гнева и опасности, и од сваке сртоносне ране, и да му се опрости сваки грех, вољни и невољни).

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Возглас:

Јер си милостив и човекољубив Бог, и теби славу узносимо Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

СЈЕДАЛЕН

Глас 2.

Топло мољење и срдачне уздахе приносимо теби, преподобни оче Прохоре, и усрдно од душе вапимо ти: заштити и од беде избави нас, као брзи помоћник и топли наш заступник.

ПЕСМА 4.

Ирмос: Дошао си од Дјеве...

Призва те Господ са Сиона, као некад праоца Авраама, да изађеш из отачаства твојега. Ти си, пак, са усрђем, следовао речима Његовим, оче Прохоре.

Ногама својим поставио си светлост закона заповеђених. Стога у светлости изађе правда твоја и као подне, Оче, засијао си.

СЛАВА:

Власеница беше одећа твоја, у коју облачећи се, умртвио си страсне покрете, Оче, изменивши храбро рите у дијамантске одежде.

И САДА:

Тебе, прослављена, Давид упореди са голубицом крила посребрених, и плећи позлаћених. Ти ме закрили од стрела што лете дању и ноћу, и избави ме.

ПЕСМА 5.

Ирмос: Просвећење...

Замку поставивши на стази да препречи хитање душе твоје, ђаво се потруди да се и у лик аспиде претвори, да би те уплашио. Ти, пак, крсним знамењем наоружавши се, Оче, сатро си силу његову под ноге своје.

Гроб твој показа се извором исцељења, преподобни оче наш Прохоре. Течење благоуханог мира даје исцељење различитих недуга, оних који ти се с` вером моле и чествују те с` љубављу.

СЛАВА:

Научивши се закону Христовом, занемарио си храну и одећу. Дело птица небеских испунивши, Оче, и у пећину населивши се, без хране и без заштите много година живео си, Преподобни.

И САДА:

Надвисила си кедре ливанске, плодна горо која осењује крајеве земље врлинама божанским, док Камен одваљен од тебе, не рукама, сакруши идоле страсти мојих, Дјево, а душу моју утврди.

ПЕСМА 6.

Ирмос: У бездану греховном...

Очима својим сна ниси дао, блажени Прохоре, ни веђама дремежа, док се ниси удостоји обиталишта праведних, које припреми Бог за оне што Га љубе.

Својим срдачним молитвама, оче Прохоре, и постојаним уздржањем, на земљи си веома угађао Господу. Због тога си био страх за ђаволе и славан за људе.

СЛАВА:

Живота рајског и весеља светих, увек у уму твоме присећајући се , преподобни оче Прохоре, проживео си читав живот у сузама и уздасима. Зато те после смрти чудесима Христос прослави.

И САДА:

Избави ме од језика лажљивог, недуга, искушења, невоље и туге, милостива Мајко Божија, и радост даруј срцу моме.

Потом:

Спаси од невоља слуге твоје... и Свехвална Богородице... (види тропаре писане по 3 песми). Мала јектенија и после возгласа:

КОНДАК

Глас 2.

У молитвама најтоплији заступниче, и онима који моле најбржи помоћниче, прими мољење наше, оче Прохоре, и Христа моли да нас помилује, као једини преблаг и многомилостив.

Прокимен, глас 4: Часна је пред Господом смрт Преподобних његових.

Стих: Чиме ћу узвратити Господу за све што ми је дао?

И да се удостојимо слушања светог Јеванђеља, Господа Бога молимо.

Премудрост! Смерно стојмо!

Чујмо свето Јеванђеље, мир свима!

Читање светог Јеванђеља од Матеја, Пазимо!

Рече Господ својим ученицима: Све је мени предао Отац мој, и нико не зна Сина до Отац; нити Оца ко зна до Сина, и ако Син хоће коме открити. Ходите мени сви који сте уморни и натоварени и ја ћу вас одморити. Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете покој душама својим. Јер јарам је мој благ, и бреме је моје лако.

СЛАВА:

Молитвама преподобног оца нашег Прохора, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

И САДА:

Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагрешења наших.

Помилуј нас Боже по великој милости твојој и по обиљу милосрђа твога, очисти безакоње моје.

СТИХИРА

Глас 6.

Молитвено појање сатворивши сада богоносном Оцу, приђите сви да припаднемо к часном гробу моштију његових, и из дубине срца кличићи, овако му рецимо: угодниче Христов, оче наш Прохоре, не остави нас, чеда твоја, не презри наш мали славопој који ти приносимо из недостојних уста, већ прими мољење наше, јер нас невоље велике и жалости тешке са свих страна опколише, много ожалостише и у дубину љутог очајања, због мноштва наших злих дела, бацише. Ниспосли нам сада с` више богату помоћ и од напасти нас избави, твојим молитвама к Богу, свеблажени и дивљења достојни, Оче.

Спаси Боже народ Твој...

И возглас:

Милошћу и човекољубљем...

ПЕСМА 7.

Ирмос: Лику златном...

Пошћењем многим и молитвом срдачном, и нестицањем иметка, и изворима суза украсио си твој душевни дом, оче Прохоре. Срцезналац нађе га и усели се у њега, испунивши Цркву даровима Својим.

Победио си вражија безбројна лукавства, оче Прохоре, тесну стазу си без спотицања прошао, и подвигоположнику Господу твојему угодио си, од Њега венцем неувенљивим увенчан си и као светло уздарје извор чудеса стекао си.

СЛАВА:

Божански гроб моштију твојих као древни рај облагоухава оне који ти притичу. Више од свих аромата чула и срца свих наслађујући, Преподобни, као пројава многих твојих умних дарова.

И САДА:

Од века Бог не нађе светију од тебе, умом и телом девствујуће. Зато зажеле доброту твоју и усели се у тебе, Дјево, примивши од пречисте крви твоје одушевљену плот, и са земнима поживе.

ПЕСМА 8.

Ирмос: У пећ огњену...

Твоме надприродном трпљењу у мртвом телу, ангелски зборови задивише се, припремише светло Светих обиталишта, у која примише тебе са земље представљеног.

Твоје тело девствено у земљи сакривено, Прохоре, божанственим даром открива чудеса вернима и излива изворе свима који просе благодат твоју.

СЛАВА:

Реч која је у Богу, и Духа божанског који од Оца исходи, речима моли, и нека се опева Бог свеопевани и Господ по природи.

И САДА:

Као што рекоше, златна и пречиста твоја уста Богородице, величају те верно сви нараштаји, јер те Бог узвиси и најчаснијом објави те хришћанима.

ПЕСМА 9.

Ирмос: Песпочетног Родитеља Син, Бог и Господ оваплотивши се од Дјеве нама се јави, да помрачене просвети, да расејане сабере. Стога свехвалну Богородицу величамо.

Твоју цркву божанствену, извором чудеса показа Бог, не као негда Израиљцима Овчију бању, јер, не један, већ безбројно мноштво притичућих добија исцељење, преблажени Прохоре.

Живота нетрулежног у земљи кротких удостојио си се и гледаш оно што гледају ангели. Уснувши дуговременим сном, у гробу си се показао живим и непропадљивим, преблажени Прохоре.

СЛАВА:

Нама који речима по својој моћи усрдно просимо благодат твоју, с` више је даруј за сваку добру намеру, прехвални, чудеса обилни изворе.

И САДА:

Ти си лествица небеска, ти си златни свећњак, ти си сасуд и трпеза. Са земље на небеску ширину узведи, и сијањем Сина твога освети ме. Душе моје горчину услади, хлебом божанственим насити ме и утврди моје срце, Чиста, да бих те славио до века.

Достојно је, заиста, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и матер Бога нашега. Часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, Тебе што непорочно Бога – Реч роди, сушту Богородицу величамо.

Мала јектенија, после које:

Глас 5.

У песмама чествујмо Прохора, земаљског ангела и небеског житеља, у светлости увек предстојећег са ангелским збором престолу Пресвете Тројице.

Од мојих многих и тешких грехова, немоћно је тело, немоћна и душа. Зато теби прибегавам молећи се, преблаги, спаси ме, јадног, који у овоме погибох.

Брзо прими молитве уста наших, плач и сузе недостојних слугу твојих и преблагог Бога непрестано за нас моли, блажени оче Прохоре, Божији угодниче.

Сада ти сви приљежно песму певамо, свеблажени Прохоре и кличемо: од невоља нас избави и помоћник буди нама који твоју часну успомену славимо.

Све небеске војске ангела, Претечо Господњи, апостолски саборе и чинови свих светих, приљежно се непрестано са Богородицом молите Преблагом Богу за нас.

Трисвето... Оче наш, возглас. Затим:

ТРОПАРИ

Глас 6.

Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

СЛАВА:

Господе, помилуј нас, јер се у тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив погледај и избави нас од непријатеља наших: јер си ти Бог наш и ми народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И САДА:

Отвори нам двери милосрђа, благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у тебе надамо, но да се тобом избавимо од беда; јер си ти спасење рода хришћанскога.

После тога, јектенија:

Помилуј нас Боже, по великој милости твојој, молимо Ти се услиши и помилуј.

Још се молимо за милост, мор, здравље, спсење, напредак, опроштај, посету и заштиту слуге (слушкиње) Божије (име), и да му (јој) се опрости сваки грех, вољни и невољни.

Још се молимо за заштиту свете обитељи ове, да сваки град, и земља, буду сачувани од глади, земљотреса, потопа, огња, мача, најезда туђинаца и међусобног рата, и да благи и човекољубиви Бог буде милостив и предусретљив, да одврати сваки гнев уперен на нас, и избави нас од блиске и паведне своје претње, и да нас помилује.

Још се молимо да Господ услиши глас мољења нас грешних и да нас помилује.

Услиши нас, Боже, Спаситељу наш, надо свих крајева земље и оних на мору далеко, и милостив, милостив буди, Владико, нама грешнима, и помилуј нас. Јер си милостив и човекољубив Бог и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Српска Православна Црква
Епархија Врањска
Радио Искон
Православни Црквени Календар
Манастир св. Прохор Пчињски © 2011  |  Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 254.513