САОПШТЕЊЕ за јавност
Четвртак, 30. Јануар 2014.   |   Манастир

На дан Светога Саве, првог српског Архиепископа, 27. јануара 2014. године, у 10:30 часова, у манастиру Светог Прохора Пчињског, избио је пожар који је захватио источну страну Краљевог конака, ширећи се на цео конак. Верници који су били ту заједно са настојатељем манастира протосинђелом Николајем узели су све противпожарне апарате које су имали у манастиру, употребивши и сав противпожарни систем који се налази у комплексу, покушавајући безуспешно да угасе пожар али нису успели, јер се пожар врло брзо ширио због ветра. Пожар се појавио у источном делу крова и по свој прилици да је избио у пределу оџака па се проширио на цео конак. Ватрогасци су одмах обавештени и стигли су већ након 40-ак минута и приступили гашењу пожара. Страдао је цео кров, део столарије, а колика штета је начињена утврдеће се накнадно. Пожар је локализован након три сата и стављен под контролу захваљујући брзој реакцији и несебичном пожртвовању припадника Ватрогасних јединица Пчињског округа, на челу са комадантног ватрогасног батаљона Ведраном Ташковићем; сектору за ванредне ситуације, припадника Полиције, Војске, Жандармерије, житеља околних села и свих благочестивих људи добре воље, којим се овим путем захваљујемо.

Други дан након избијања пожара у Краљевом конаку манастира Светог Прохора Пчињског, 28. јануара 2014. године, на лице места изашли су надлежни инспектори Министарства унутрашњих послова Републике Србије заједно са општинским јавним тужиоцем како би извршили увиђај ради утврђивања узрока пожара.

Пошто је манастир Светог Прохора Пчињског од изузетног значаја за Државу Србију, манастир су посетили: директорка Републичког Завода за заштиту споменика културе Републике Србије, госпођа Мирјана Андрић са сарадницима; као и директорка Региналног Завода за заштиту споменика културе из Ниша, госпођа Елена Васић-Петровић. Од стране Републичког Завода  биће формирана комисија која ће извршити процену штете и поднети изештај Министарству културе, односно Влади Републике Србије.

Од самог момента избијања пожара, поред ватрогасаца који су показали изузену пожртвованост и храброст, одах су се у гашење пожара прикључили како свештенство епархије врањске, тако и верници који су целе ноћи, између 27-ог и 28-ог јануара гасили пожар, као и целога наредног дана и коначно у вечерљим сатима 28-ог јанара потпуно угасили пожар.

Настојатељ манастира преп. Прохора Пчињског, протосинђел Николај, овом приликом се захваљује свим државним институцијама Републике Србије, које су учествовале у гашењу пожара, а посебно командиру ватрогасног батаљона Ведрану Ташковиу који је исказао професионализам на највишем нивоу и личну храброст. Такође се захваљује вим верницима из околних места који су одмах притекли у помоћ и онима који су од реутка несреће, па и данас, који позивају манастир и дају подршку братству манастира у овим тешким данима у животу манастира.

Настојатељ манастира, протосинђел Николај овом приликом обавештава све вернике да манастир функционише уобичајено и да редовно извршава своје свакодневне активности, а да верници могу и даље позивати манастир за духовну помоћ, као и за боравак за духовно оздрављење у манастиру. Молитвама преп. Прохора Пчињског ова светиња и даље духовно живи, са редовним богослужењем.

Српска Православна Црква
Епархија Врањска
Радио Искон
Православни Црквени Календар
Манастир св. Прохор Пчињски © 2011  |  Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 254.507