ОБНОВИМО КРАЉЕВ КОНАК МАНАСТИРА СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ
Среда, 1. Јануар 2014.   |   Новости

По окончању Кумановске битке, 1912. године Краљ Петар I Ослободилац почиње са градњом великог конака у северозападном углу порте, на месту такозваних Нешиних зграда, одмах до главне капије. О градњи конака на мермерној плочи на фасади конака стоји запис: „Под покровитељством Његовог Височанства Краља Петра I Ослободиоца, Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митополита скопског Господина Вићентија, подигнута је ова зграда године 1912-13. за време старешине Владимира Протића из Клиновца“.

Првим Балканским ратом и Кумановском битком, 1913. године, простори Старе и јужне Србије, којима припада и манастир Свети Прохор Пчињски, ослобођени су од турске власти који су неправедно одлуком Берлинског конгреса 1878. године остали у Турском ропству.

Манастир Свети Прохор Пчињски прославиће 2013. године 100-годишњицу изградње Краљевог конака. Ова обнова је прва велика обнова од градње конака, и садржи свеобухватне радове на њему:

  • Довршетак североисточног дела конака са уређењем спомен собе ктитора краља Петра првог Ослободиоца и нароедне трпезарије;
  • Реконструкција фасаде;
  • Замена кровног покривача;
  • Замена целокупне столарије на Краљевом конаку.

Поред обнове Краљевог конака у манастиру Свети Прохор Пчињски у току је партерно уређење и санација целога комплекса од атмосферских вода.

Ови обимни радови обављају се делом средстава Министарства дијаспоре и вера Републике Србије и трудом Управе манастира Свети Прохор Пчињски. Позивамо све вернике и доброжелатеље да се укључе у очување и обнову ове велике светиње за наш народ и државу Србију.

Прилоге за обнову Краљевог конака манастира Свети Прохор Пчињски можете лично донети или уплатити на жиро-рачун:

205-128283-38
код Комерцијалне банке

ОБНОВИМО КРАЉЕВ КОНАК МАНАСТИРА СВЕТИ ПРОХОР ПЧИЊСКИ

Српска Православна Црква
Епархија Врањска
Радио Искон
Православни Црквени Календар
Манастир св. Прохор Пчињски © 2011  |  Сва права задржана  |  Мапа сајта  |  Посета: 254.519